Już w czwartek rusza szósta edycja Festiwalu Miejsc i Podróży „Włóczykij”. Impreza potrwa do 4 marca.  

"Włóczykij" to wydarzenie kulturalne odbywające się w sąsiedztwie terenów Międzyodrza, w miejscowości Gryfino i miejscowościach powiatu gryfińskiego. Poświęcona jest ludziom, którzy podróżują, a w szczególności tym, którzy odnajdują swoją "życiową ścieżkę" z dala od utartych szlaków. Festiwal trwa 11 dni, organizowany jest również po stronie niemieckiej. W jego trakcie odbywa się blisko 100 wydarzeń, o swoich wyprawach opowiada ponad setka prelegentów. W programie nie brakuje także licznych wydarzeń towarzyszących, pośród których znajdziemy między innymi: degustacje potraw "kuchni świata", wystawy zdjęć i Bal Włóczykija.

 

Degustacje potraw:

 

Kuchnia ukraińska

czwartek 23.02.2012

godz. 20:00

Namiot Włóczykija

Degustacje potraw kuchni różnych regionów świata to na Włóczykiju tradycja. W 2012 będziemy gościć się po ukraińsku.

Kuchnia ukraińska cieszy się uznaniem daleko wykraczającym poza granice kraju. Niektóre z potraw mają wielowiekową historię, a wiele dań charakteryzuje się złożonym zestawem składników. Charakterystyczną pozycją w ukraińskim menu są zupy. Stanowią wyjątkowo pożywną pozycję w całym jadłospisie, tak że stanowią pełnoprawny, nie wymagający drugiego dania posiłek. Najbardziej znaną zupą jest ukraiński barszcz, niemniejszą popularnością cieszy się zupa kapuściana i sycąca rybna juszka. Samego barszczu liczy się około trzydziestu rodzajów (m.in. połtawski, wołyński, czernihowski, halicki, lwowski). Od dawna ważne miejsce w wyżywieniu Ukraińców posiada ryba. Ulubione potrawy to karaś pieczony ze śmietaną czy szczupak duszony z chrzanem.

Kuchnia indyjska

niedziela 04.03.2012

godz. 19:30

Gimnazjum im. Olimpiczyków Polskich

Podczas uroczystości zakończenia festiwalu Włóczykij bedzie można posmakować specjałów kuchnii indyjskiej.

Z uwagi na ogromne zróżnicowanie kulturowe Indii pojęcie kuchnia indyjska to stosunkowo ogólny termin. Każdy region ma swoje własne potrawy, charakteryzujące się odmiennym smakiem i zapachem. Wpływ na to mają przede wszystkim religijne wierzenia, położenie geograficzne, klimat oraz dostepność składników i przypraw. Tradycyjna kuchnia hinduska składa się z czterech kuchni, których nazwy pochodzą od stron świata. Są to kuchnia północy, południa, zachodu oraz wschodu. Mimo znacznych rozbieżności w hinduskich kulinariach znajdziemy w nich jednakże pewne elementy wspólne. Przede wszystkim będą to typowe indyjskie produkty spożywcze, takie jak ryż czy warzywa, oraz oczywiście typowe dla tego regionu świata przyprawy.

 

Degustacje napojów:

Piwa Świata

niedziela 26.02.2012

godz. 12:00

Gryfiński Dom Kultury

"Piwo to dowód na to, że Bóg nas kocha i chce byśmy byli szczęśliwi."

Benjamin Franklin.

Greckie Mythos, izraelskie Maccabee, japońskie Iki, chińskie Tsing Tao, irlandzkie Kilkenny, rosyjskie Baltika i wiele innych. Do tego klasztorne piwa belgijskie, kilka marek z czeskich browarów i jeszcze więcej napojów z naszych małych polskich lokalnych fabryk. Podczas Włóczykija otworzone zostanie stoisko, na którym będzie możliwość skosztowania piw z całego świata. Piwa produkowane tradycyjnymi metodami, piwa pszeniczne, miodowe, niepasteryzowane, niefiltrowane... Informacjami na temat "złotego napoju" dzielić się będą miłośnicy i smakosze piwa z wyjątkowego szczecińskiego sklepu z dobrym piwem "Elysium", mieszczącego się przy ulicy Monte Cassino 4.

 
 

Wina reńskie i palatyńskie

sobota 25.02.2012

godz. 13:00

Gryfiński Dom Kultury

 Wina reńskie i palatyńskie cieszą się ogromną popularnością na całym świecie. Krytycy win mówią nawet o cudzie win niemieckich, które są doskonałym uzupełnieniem nie tylko posiłków, ale także ważnych imprez kulturalnych. Tradycja upraw winorośli i produkcji win sięga w tych regionach czasów starożytnych rzymian. Można mieć zatem zaufanie do ich jakości, albo jej spróbować. Podczas tegorocznej degustacji będzie można poznać smak słodkiego Kerner, klasycznych Rieslingów, wytrawnych Chardonnay oraz wielu innych. Odpowiemy na pytania; Co pasuje do Souvignon Blanc, a co do Dornfelder? Dlaczego boli głowa po winie oraz czym różni się wino z supermarketu od wina z winnic? Czy zwyczajny cebulak można zajadać popijając winem, a jeśli tak, to jakim? Jak sporządzić Wurschtsalat? Czy polskie sery komponują z niemieckimi winami? WeinZimmer - niemiecki sklep z winami, zaprasza nie tylko znawców i smakoszy!

 

 

Wystawy:

 
 

Wystawa fotografii "Uzbekistan, Tadżykistan"

Magdalena Michalska

czwartek 23.02.2012

godz. 18:00

Gryfiński Dom Kultury

 
 

Wystawa fotografii "Tybet"

Marcin Zaborowski

Gryfiński Dom Kultury

 
 

Wystawa fotografii z Korytarza Wachańskiego "Inny Afganistan"

Bartek Tofel

czwartek 23.02.2012

godz. 18:00

Gryfiński Dom Kultury

 

Wystawa fotografii "Afryka Nowaka"

czwartek 23.02.2012

godz. 18:00

Gryfiński Dom Kultury

 

Bal Włóczykija

sobota 25.02.2012

godz. 21:00

Centrum Wodne "Laguna"

Trzeci Bal Włóczykija zorganizowany zostanie 25 lutego 2012 roku pod kryptonimem "Chcesz być zdrowy i młody, nie stroń nigdy od wody". Tym razem będziemy się bawić w pomieszczeniach Centrum Wodnego "Laguna" w Gryfinie w stylu hawajskim. W programie oprócz zabawy bez trzymanki zakrapianej egzotycznymi potrawami i drinkami spodziewać się można konkursów oraz bliskich spotkań trzeciego stopnia z licznie zapowiadającymi się globtroterami.

Wstęp 30,00 zł. Dla posiadaczy karnetów - 15,00 zł. LIczba miejsc ograniczona.

 

 Organizatorzy Festiwalu:

Stowarzyszenie Republika Międzyodrza, Gryfiński Dom Kultury

 

Patronat honorowy:

Marszałek Województwa Zachodniopomorskiego, Burmistrz Miasta i Gminy Gryfino

 

Partnerzy i sponsorzy:

Fundacja Współpracy Polsko-Niemieckiej, Regionalna Dyrekcja Ochrony Środowiska w Szczecinie, Sail and Rock, Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego, Cedyński Ośrodek Kultury i Sportu, Gmina gryfino, Powiat Gryfiński, Sieć kin studyjnych i lokalnych, Filmoteka Narodowa, Polski Instytut Sztuki Filmowej, National Unteres Odertal, NZOZ Intermed, Hallo Pizza, EMS tent systems, Media Druk, Centrum Wodne "Laguna", China Bar Shanghay, Cedyńskie Bractwo Historyczne "Comitatus", PGE Górnictwo i Energetyka Konwencjonalna SA Oddział Zespół Elektrowni Dolna Odra, Restauracja Ukraineczka, Festiwal Filmowy "Pięć Smaków"

 

Patronat medialny:

Rowertour, npm - Magazyn Turystyki Górskiej, Witaj w Podróży, goryonline.com, etnosystem.pl, Obieżyświat, Poznaj Świat, Ceneria.pl, Peron4, Echo Szczecina, SIC!, Gazeta Wyborcza, TVP Szcecin, Skauting.pl, Imprezy Podróżnicze, Gazeta Gryfińska, Gazeta Chojeńska, Tygodnik Ziemi Stargardzkiej, Loter.pl, Travelbit, Polskie Radio Szczecin, Cykloid.pl, Stopklatka.pl

 

Więcej o festiwalu na: www.wloczykij.com

 

info
Informacje - krótko

Utworzenie Zakładu Aktywności Zawodowej w Gryfinie - dofinansowanie z Funduszy Europejskich w ramach RPO WZ 2014-2020
Dofinansowanie inwestycji w ramach programu PROW na lata 2014-2020
Fundusz Małych Projektów
Informacje i ostrzeżenia
Płatność bezgotówkowa w Starostwie Powiatowym w Gryfinie
Zostaw 1% swojego podatku w Powiecie Gryfińskim
Darmowa Pomoc Prawna
Zespół Szkół Specjalnych w Nowym Czarnowie
Edukacja wojskowa w szkole
osrodek koord rehab opiek

biuletyn
Biuletyn
Pobierz Biuletyn w formacie PDF Pobierz Biuletyn w formacie PDF
Pobierz nowy Biuletyn w formacie PDF Pobierz Biuletyn w formacie PDF
Naturalnie Powiat Gryfiński

Starostwo Powiatowe w Gryfinie
ul. Sprzymierzonych 4, 74-100 Gryfino
tel. 91-415-31-82
fax 91-416-30-02

Kontakt z redakcją strony