Termin na zgłoszenie do konkursu przedłużono do 5 maja 2025 r.
„Bitwa Regionów” to konkurs kulinarny, który promuje bogactwo lokalnych smaków oraz dziedzictwo kulinarne Polski. W wydarzeniu mogą wziąć udział Koła Gospodyń Wiejskich i stowarzyszenia, których misją jest pielęgnowanie tradycji kulinarnych, wspieranie rozwoju lokalnych wspólnot oraz upowszechnianie kultury ludowej. Uczestnicy konkursu przygotowują potrawy według autorskich receptur, z wykorzystaniem produktów regionalnych i krajowych surowców.
Celem konkursu jest popularyzacja tradycyjnych dań regionalnych oraz podkreślenie różnorodności polskiej kuchni. Konkurs jest również formą popularyzacji działalności Kół Gospodyń Wiejskich i stowarzyszeń, które od lat odgrywają kluczową rolę w kultywowaniu dziedzictwa kulinarnego i rozwijaniu lokalnych inicjatyw.
Rywalizacja odbywa się w trzech etapach:
Etap I – Na podstawie ocen formularzy zgłoszeniowych komisja kwalifikacyjna tworzy ranking prac konkursowych. Najwyżej ocenieni uczestnicy biorą udział w wydarzeniach regionalnych, w których uczestniczy maksymalnie 20 drużyn. Zwycięzcy etapu regionalnego awansują do półfinału.
OT KOWR w Szczecinie planuje przeprowadzić I etap konkursu podczas wydarzeń plenerowych organizowanych w następujących terminach i lokalizacjach:
28 czerwca 2025 r. - II Wakacyjny Piknik nad Regą w Łobzie,
5 lipca 2025 r. - Ster na Dziwnów - Festyn Rybaka w Dziwnowie
12 lipca 2025 r. - "3 Dni na Cysterskim Szlaku" w Bierzwniku
Etap II – W półfinałach wojewódzkich są wyłaniane zespoły (po jednym z każdego województwa), które kwalifikują się do finału ogólnopolskiego.
Etap III – Wielki finał, w którym rywalizuje 16 najlepszych drużyn z całej Polski.
Formularz zgłoszeniowy dostępny jest na stronie www.bitwaregionow.pl